Lansarea cererii de propuneri de proiecte in domeniul energiei inteligente pentru 2011

Comisia Europeana a publicat, la 18 ianuarie, cererea de propuneri de proiecte pentru anul 2011, in cadrul programului european de finantare Energie inteligenta – Europa (IEE), care dispune de o suma maxima de 67 milioane euro.

Comisia Europeana, prin intermediul Agentiei Executive pentru Competitivitate si Inovare (EACI), urmeaza sa acorde fonduri, complementare contributiilor beneficiarilor, autoritatilor nationale, regionale sau locale si altor organisme. Sursele de cofinantare trebuie sa fie transparente si prezentate intr-o maniera care sa asigure o buna contabilizare si evidenta a surselor.

Conform cererii lansate de Comisie, Uniunea Europeana pune la dispozitie aproximativ 67 milioane de euro pentru cofinantarea unor proiecte care faciliteaza utilizarea pe scara larga a energiei regenerabile, care vor ajuta la realizarea potentialului Europei de economisire a energiei.

Proiectele finantate in cadrul programului "Energie inteligenta – Europa" sunt menite sa ajuta UE sa atinga obiectivele privind energia si schimbarile climatice stabilite de Uniune pentru orizontul anului 2020. Obiectivele asumate la Consiliul European de primavara din 2007 se refera la reducerea, pana in 2020, cu cel putin 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) la nivelul UE si cresterea, in acelasi interval de timp, la 20% a ponderii energiilor regenerabile in totalul consumului energetic.

Conform Comisiei Europene, data limita de depunere a propunerilor de proiecte este 12 mai 2011. Depunerea proiectelor se poate face electronic, utilizand sistemul de aplicatie online si formularele standard, care vor fi puse la dispozitie in curand.

La evaluarea proiectelor, vor fi utilizati in principal urmatorii indicatori: investitiile in productia de energie durabila, rezultata din proiect (in euro); productia totala de energie regenerabila generata de proiect (unitatea de masura: tone petrol echivalent); economia totala de energie generata de proiect; si reducerile totale de emisii de gaze cu efect de sera generate de proiect (unitatea de masura: tone CO2 echivalent).

Potrivit Comisiei, proiectele trebuie sa aiba obiective clare, impact ridicat, valoare adaugata europeana, iar aplicatiile pot fi depuse de un grup de cel putin trei persoane juridice independente din state membre diferite.

Perioada maxima de finantare este de 3 ani, iar bugetul asigurat pentru fiecare proiect este de obicei intre € 0,5-2,5 milioane euro. Candidatii trebuie sa fie persoane juridice, publice sau private, cu sediul pe teritoriul statelor membre ale UE, Norvegiei, Islandei, Liechtenstein-ului sau Croatiei.

Mai multe detalii privind cererea de proiecte lansata de Comisie gasiti aici.

Sursa:

Guvernul Romaniei, Departamentul pentru Afaceri Europene

Share your thoughts