In Romania “nu”se poate!

10.01.2018 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


Aud asta peste tot. In media, in mesajele pe care mi le trimiteti, din gura tinerilor de aici sau de la romanii din diaspora. Ca in tara nu se poate trai decent, ca nu e loc sa-ti urmezi visul, ca nu poti sa ai o afacere cinstita. Ca in Romania pur si simplu nu se poate!

Si imi aduc aminte de mine. De Lorand de acum multi ani, cand am plecat in Portugalia cu bani imprumutati cat sa-mi ajunga de bilet si cu o geanta. Asa am crezut si eu, ca trebuie sa plec de aici ca sa imi implinesc visul. Visul de a nu mai fi sarac. Ca aici nu se poate!

De aceea rezonez foarte mult cu romanii care au plecat in strainatate in cautarea unui trai decent. Care-si sacrifica, de multe ori, ani frumosi din viata de familie ca sa faureasca un viitor mai bun.

Unii se intorc in tara, altii isi fac o viata acolo. Eu m-am intors. Si mai stiu multi antreprenori de succes care au ales sa vina acasa. Cu unii dintre ei am facut interviuri in LSS Club. Imi vin in minte Dragos Anastasiu sau Marcelus Suciu. I-am intrebat ce i-a facut sa se intoarca.

Iar raspunsul a fost: oportunitatile. Nu o spun  doar ei, ci multi antreprenori care au ales Romania. Este o piata in dezvoltare cu oportunitati de business pe care nu le mai prea gasesti in alta parte in Europa.

Un studiu realizat de agentia Coface anul trecut arata ca Romania e la coada clasamentului ca spirit antreprenorial din toata Europa Centrala si de Est. La noi exista doar 23 de companii la 1.000 de locuitori, fiind a doua cea mai scazuta valoare, dupa Serbia. In comparatie, in Cehia de exemplu, valoarea este de 6 ori mai mare.

In Romania este nevoie de afaceri noi si nu este greu sa le pui pe picioare. Mai ales acum, cand primesti sprijin pentru start-up.

Eu n-am avut parte de asta.

Dupa 7 ani m-am intors acasa si mi-a fost extrem de greu sa-mi deschid afacerea. In cateva luni mi s-au dus toate economiile, inclusiv banii de la nunta. Dar nu am renuntat, pentru ca voiam sa contribui, sa fac ceva aici, acasa. Pentru ca eram convins ca se poate si in Romania!

Iar pentru tine poate sa fie mult mai usor decat a fost pentru mine. Pentru ca poti sa aplici la proiectul de finantare europeana Smart-Up Diaspora si poti sa primesti 40.000 de euro nerambursabili ca sa iti deschizi o afacere, aici, acasa.

Poti sa revii in tara si sa-ti transformi visul in realitate, pentru ca primesti nu doar sprijin financiar, ci si consultanta si un curs intensiv cu tot ce trebuie sa stii ca sa iti deschizi o afacere. Proiectul este derulat de Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj, impreuna cu partenerii lor din Iasi si Arad. Pentru ca stiu ca sunt multi romani din diaspora care ma urmaresc, i-am rugat sa imi dea cateva informatii despre proiect.

Iata ce mi-au raspuns:

Proiectul nostru iti pune la indemana toate ingredientele, pentru ca tu sa reusesti, cand revii acasa:

 • finantarea ideii de afaceri cu o suma de 40.000 EUR;
 • training antreprenorial in sistem blended learning (online si seminar intensiv);
 • asistenta in elaborarea planului de afaceri / cererii de finantare;
 • asistenta pentru infiintarea si demararea afacerii;
 • consiliere pentru implementarea proiectului de afaceri;
 • consultanta si mentorat in gestionarea afacerii;
 • networking intr-o comunitate antreprenoriala;
 • resurse de crestere de la parteneri din mediul de afaceri: acceleratoare si hub-uri de afaceri, specialisti in finantari nerambursabile, alte surse de finantare pentru dezvoltarea afacerii.

Toate acestea sunt disponibile gratuit, alaturi de un pachet de beneficii suplimentare precum:

 • carti inspirationale care sa iti sustina dezvoltarea antreprenoriala si personala;
 • decontarea cheltuielilor de transport si cazare pentru participarea la seminariile intensive in Romania;
 • un premiu de 200 de Euro pentru fiecare absolvent al programului de competente antreprenoriale. 

Proiectul e gestionat de un consortiu format din trei organizatii ale mediului de afaceri din Cluj, Arad si Iasi. Avem ca membri firme si antreprenori cu o reputatie excelenta si o experienta solida, pe care o aducem in beneficiul romanilor din diaspora. De peste 28 de ani, reprezentam cu responsabilitate afacerile mici si mijlocii in organismele consultative nationale, regionale si locale si desfasuram activitati de sustinere a antreprenorilor romani.”, au transmis reprezentantii proiectului.

Mai multe detalii gasesti pe site-ul proiectului AICI.

Ma bucur mult cand vad asemenea oportunitati, pentru ca stiu cat de mult conteaza sa ai sprijin cand esti la inceput. Cand iti doresti sa lucrezi pentru tine, sa iti deschizi o afacere si sa fii alaturi de cei dragi, dar nu stii din care capat s-o iei. Si nu ai nici banii necesari.

Asa ca daca esti roman in diaspora si ai o idee de afaceri pe care vrei s-o transformi in realitate, nu ezita sa intri pe pagina proiectului Smart-Up Diaspora si vezi daca esti eligibil. O echipa prompta si prietenoasa iti va fi de ajutor daca ai orice intrebari. Vezi aici cum sa te inregistrezi.

Imi doresc sa fi avut o astfel de sansa atunci cand m-am intors eu in tara. As fi evitat multe nopti nedormite

Asa ca, te rog,  daca stii oameni carora s-ar potrivi acest program, trimite-le articolul meu. Ajuta-i sa vina acasa!

 

Iti multumesc!

 

Cu prietenie,

Lorand (care vrea sa stii ca se poate si in Romania) Soares Szasz

 

Sursa: https://lorand.biz/consultanta-afaceri/in-romania-nuse-poate?utm_source=Facebook&utm_medium=Post&utm_campaign=smart-upDiaspora&referral_id=7

Share your thoughts