Proiectele firmelor deţinute de tineri de până în 35 de ani, finanţate în proporţie de 50%

Planurile de afaceri ale firmelor deţinute de întreprinzători debutanţi cu vârsta de până în 35 de ani ar putea primi finanţare în proporţie de 50%, în limita sumei de 10.000 euro, potrivit proiecului de Ordonanţă de urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei.

Iniţial, proiectul de act normativ prevedea finanţarea planului de afaceri în proporţie de 30%, în limita sumei de 10.000 euro. Garanţiile acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii SA (FNGCIMM) pentru creditele contractate de beneficiari vor fi de până la 80% din valoarea creditului solicitat, dar în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei.
Bugetul alocat programului pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători până în 35 de ani se ridică la 46,2 milioane lei, pentru perioada 2010 – 2012. Bugetul pentru anul 2010 s-a ridicat la 4,2 milioane lei.

Conform noului proiect de act normativ, obiectul de activitate al microîntreprinderilor a fost restrâns la cinci domenii. Firmele sunt obligate să reinvestească anual 50% din profitul realizat în anul precedent. Totodată, proiectul de act normativ prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile a cel mult patru angajaţi ai formei pe perioadă nedeterminată şi scutirea de la plata taxelor de înregistrare a firmei la Registrul Comerţului.

Sursa: Financiarul.ro

Share your thoughts