Proiect pilot pentru rambursarea de TVA prin completarea fomularelor online

Firmele vor putea să completeze formularele pentru rambursarea de TVA online, printr-un proiect pilot – ‘e-invoice’ – ce urmează să fie implementat de Ministerul Comunicaţiilor, în colaborare cu Ministerul Finanţelor şi ANAF, a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dan Nica, la un seminar privind sustenabilitatea internetului.

‘Vom demara proiectul e-invoice, care vizează rambursarea TVA către firme utilizând mijloace electronice. Trebuie să vedem dacă se poate realiza online, fără ca acestea să mai poate discuţii cu cineva de la Finanţe. Sunt şase ţări care au deja acest sistem. Cred că orice formular care are proces de validare a câmpurilor este un formular corect şi simplu de completat’, a afirmat Dan Nica.

Proiectul ar putea costa aproximativ 3 milioane euro, a precizat oficialul MCSI.

‘Am putea aloca, după o analiză a realocării fondurilor europene, 2 – 3 milioane euro. Este un proiect pilot la care ar putea participa 100.000 de firme. Încă nu am decis numărul acestora, înca nu am stabilit caietul de sarcini pentru licitaţie. Apoi, dacă va exista o presiune a firmelor, proiectul se poate dezvolta. Am gândit acest proiect pentru a înlesni procesul de rambursare de TVA pentru firme, pentru a le uşura acestora activitate. Orice formular se poate completa online, nu este nevoie de consultant’, a spus Dan Nica.

MCSI urmează să deruleze procedurile de licitaţie pentru contractarea proiectului pilot.

‘Primele criterii sunt clare, cine plăteşte mai mult îl poate derula şi trebuie să fie un proces corect şi transparent’, adăugat Nica.

 

Sursa: financiarul.ro

Share your thoughts