Guvernul a primit din partea Comisiei Europene o informare privind reluarea platilor pentru proiectele din cadrul POSDRU

Guvernul a primit din partea Comisiei Europene o informare privind reluarea platilor pentru proiectele din cadrul POSDRU

 

Guvernul a analizat, in sedinta din data de 3 aprilie a.c., o informare primita din partea DG Employment care certifica intentia Comisiei Europene de a relua platile pentru proiectele din cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Deblocarea acestor plati pana la sfarsitul lunii martie reprezenta un angajament al Guvernului, care a fost astfel indeplinit.

 

Decizia de reluare a platilor a fost luata ca masura exceptionala, tinand cont de situatia economica a Romaniei. Ea se bazeaza insa si pe progresele inregistrate de Romania in implementarea programelor POSDRU – fapt reflectat si de raportul de audit transmis la inceputul lunii martie.

Reluarea platilor pentru POSDRU presupune insa retragerea de catre Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice a celor doua cereri de plata transmise Comisiei Europene pe 21 decembrie anul trecut si pe 6 februarie a.c. si retransmiterea lor, cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate. Aceasta va reprezenta o corectie preventiva si o confirmare a angajamentului Romaniei de a utiliza aceasta corectie preventiva de 10% care se aplica pe tot parcursul anului 2012 daca se dovedeste ca va fi necesara, dupa misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corectii sistemice daca va fi cazul, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Tot in ceea ce priveste fondurile europene, Guvernul a aprobat in sedinta de astazi o Hotarare de Guvern care pune in practica recomandarile Comisiei Europene de a individualiza in cadrul activitatii de stabilire a creantelor bugetare o subactivitate distincta pentru stabilirea debitorului, cat si pentru asigurarea independentei activitatii de recuperare. Actul normativ stabileste o separare, la nivelul Autoritatilor de Management, intre cei care identifica si stabilesc cuantumul unei datorii si cei care trebuie sa recupereze sumele asupra carora planeaza semne de intrebare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Share your thoughts