Fonduri de 35 de milioane de euro pentru proiecte de eco-inovare

In prezent, sunt in curs de alocare fonduri in valoare de 35 de milioane de euro destinate finantarii a 42 de proiecte de eco-inovare selectionate in cadrul programului pentru competitivitate si inovare (PCI) din 2010, iar in paralel se prezinta candidaturile pentru cererea de propuneri din 2011.

Printre proiectele selectionate anul trecut se numara o metoda neinvaziva de reparare a conductelor de apa fisurate, panouri acustice pentru atenuarea zgomotului produs de trenuri realizate din cauciucul provenit din pneurile vechi, panouri biodegradabile de interior care pot reduce cu 15% greutatea unei aeronave, un proces de fermentare care permite recuperarea CO2 in fabricile de bere si un sistem de locuinte prefabricate, realizate din materiale reciclabile de origine locala (lemn si paie).

Cele 42 de proiecte acopera o gama larga de inovatii din domeniul mediului care au un element comun, si anume faptul ca toate contribuie la protejarea mediului inconjurator, atat de pretios, si totodata la cresterea competitivitatii Europei.

Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, a declarat in legatura cu aceste noi proiecte: "Aceste eco-inovatii reprezinta o importanta sursa de inspiratie, deoarece ilustreaza o metoda mai ecologica, dar deosebit de eficace, de desfasurare a activitatii economice in Europa. Imi face o deosebita placere sa pot afirma ca pentru anul 2011 sunt disponibile fonduri in valoare de 38 de milioane de euro (cu trei milioane mai mult decat anul trecut), cifra care este insa mult prea mica in comparatie cu nivelul tot mai mare al cererii."

In cadrul cererii de propuneri de proiecte din 2010 au fost prezentate aproximativ 287 destfel de propuneri, ceea ce reprezinta o crestere cu 42% fata de 2009. In jur de 66% dintre participanti si beneficiari provin din randul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM uri).

Fondurile alocate proiectelor de eco-inovare prin programul-cadru pentru competitivitate si inovare (PCI) sunt destinate sa sprijine noile produse, servicii si procese care consuma mai putine resurse naturale, producand mai putine deseuri, emisii si poluanti.

In cadrul cererii de propuneri pentru 2011, care pune la dispozitie fonduri in valoare de 38 de milioane de euro, sunt binevenite propunerile de proiecte care vizeaza protectia apelor, considerata un sector prioritar, precum si reciclarea materialelor, constructiile durabile, industria alimentara si a bauturilor, precum si intreprinderile ecologice. Data limita de depunere a propunerilor este 8 septembrie 2011. Una dintre cerinte este ca proiectele sa prezinte valoare adaugata la nivel european.

Context

Eco-inovarea, care joaca un rol esential in cadrul Planului de Actiune pentru Tehnologii Ecologice (PATE), reprezinta componenta ecologica a programului-cadru pentru competitivitate si inovare (PCI) si beneficiaza de un buget total de aproximativ 200 de milioane de euro pentru perioada 2008-2013.
Proiectele de eco-inovare se caracterizeaza printr-o participare larga a IMM-urilor, dintre care cele mai multe nu au primit niciodata finantare din partea UE.

Sursa:

Comisia Europeana

Share your thoughts