Clujul, al doilea “motor” economic

Produsul intern brut al judeţului este estimat la 23,6 miliarde de lei pentru 2011, mai mare cu 1,5 miliarde de lei faţă de anul trecut.
 
  • Compania finlandeză a avut cele mai mari exporturi

    Compania finlandeză a avut cele mai mari exporturi

     

Publicitate

 

 

Estimarea plasează Clujul pe locul 2 în topul creşterilor pe judeţe, arată o analiză a portalului Econtext, pe baza datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Cu toate acestea, nu toate semnalele economice sunt pozitive: activitatea de producţie industrială a Clujului a înregistrat scăderi în ultimele luni, relevă datele Direcţiei Regionale de Statistică (DRS).

Potrivit estimărilor CNP, surplusul pe care-l aduce în acest an capitala la economia ţării este de aproape 6,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), arată analiza Econtext. Bucureştiul are cea mai mare pondere în economia României, fiind urmat de judeţele Cluj, Timiş, Argeş, Constanţa, Prahova şi Braşov. "Toate judeţele vor înregistra o creştere a produsului intern brut (PIB) în 2011 faţă de 2010, este de părere CNP. În bani, economia României din acest an este prognozată să ajungă la o valoare de 542 de miliarde de lei. Astfel, valoarea medie a unui judeţ din România este de 13 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Valoarea din 2010 a economiei României a fost de 513,6 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă o creştere a PIB-ului de 28,4 miliarde de lei în acest an, comparativ cu 2010. Din aceşti 28,4 miliarde de lei circa un sfert, adică 6,3 miliarde de lei, reprezintă suma cu care a urcat economia capitalei în acest an. După Bucureşti, următoarele motoare ale economiei sunt Cluj, Timiş, Argeş, Constanţa, Prahova şi Braşov", arată sursa citată. Cu valoarea de 23,6 miliarde de lei estimată pentru 2011, Clujul se află în urma Timişului (24,8 miliarde de lei). Cu toate acestea, Clujul ar urma să aibă a doua mare creştere de PIB, după Bucureşti, cu 1,45 miliarde de lei în plus în 2011 faţă de 2010.

Menţionăm că judeţul Cluj s-a plasat pe locul 2 pe ţară în topul judeţelor care au reuşit să îşi crească PIB-ul în perioada 2009-2010, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Principalul motiv l-a reprezentat prezenţa la Cluj a producătorului de telefoane mobile Nokia. Astfel, de la un PIB de 19,9 miliarde de lei, Clujul a ajuns la 22,1 miliarde la finele lui 2010. "În ultimele două luni industria a înregistrat un uşor regres, deşi anul a început bine. La baza producţiei stă cererea internă şi externă, iar lipsa cererii de produse duce la restrângerea activităţii. Exporturile au crescut. Să sperăm că acestea se vor menţine la un nivel bun, aşa încât să avem creştere economică la final de an", a menţionat Codrea Pop, director executiv al DRS.

În luna iunie producţia industrială în judeţ a scăzut cu 37,5% faţă de aceeaşi lună din 2010, potrivit datelor DRS. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie în luna iunie 2011 a fost 72,6% faţă de luna iunie 2010. În primele şase luni din acest an producţia industrială a fost mai mică cu 13,9% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut. Activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj în perioada 01.01-30.04 2011 se concretizează în realizarea unui volum de export în valoare de 782,6 mii de euro şi a unor importuri care însumează 750,8 mii de euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, exportul a crescut cu 27,9%, iar importul a scăzut cu 1,1%.

Pe piaţa forţei de muncă dinamica economică în aceste luni s-a reflectat în creşterea activităţii pe zona de servicii (IT şi outsourcing) şi stagnare în domeniul producţiei. "Segmentul IT este unul dinamic la Cluj. În schimb, pe zona de producţie nu vin semnale de multă vreme. Mă aştept ca în perioada următoare investiţiile noi în producţie să fie destul de puţine, în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare şi bursiere. Va creşte în schimb outsourcing-ul, acest sector fiind în directă legătură cu preocupările privind reducerile de costuri. Noi avem activitate şi în recrutări, şi în training, şi, din ce vedem, piaţa merge înainte, în ciuda zvonurilor sau a veştilor negative din pieţele financiare şi bursiere", a explicat Ovidiu Vîlceanu de la Sales Consulting.

Creşteri la înmatriculări de firme

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2011, în Cluj au fost înregistrate 468 de suspendări de societăţi, în scădere cu 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În schimb, înmatriculările au crescut de la 2.870 la 3.846, conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Sursa: Ziua de Cluj

 

Share your thoughts