Ce se modifică în Codul Muncii: preaviz şi perioade de probă mai mari! Contractele de termen determinat vor deveni regulă!

Dupa luni de zile in care doar s-a vorbit despre modificarea Codului Muncii, ministerul de resort a intocmit un proiect care contine modificarile propuse de patroni. Printre acestea, cele mai importante vizeaza simplificarea conditiilor in care pot fi incheiate contracte prin agent de munca temporara si prelungirea periodica a acestora, majorarea perioadelor de proba, precum si prelungirea perioadei de preaviz. Modificarile mai vizeaza si alte reglementari referitoare la somajul tehnic si la concedierile colective susţine Incont.ro.

Potrivit proiectului, care va fi discutat in perioada urmatoare cu partenerii sociali, cele mai multe modificari sunt aduse in zona contractelor de munca pe perioada determinata sau prin agent de munca temporara, in sensul flexibilizarii posibilitatilor in care se pot incheia astfel de contracte.

Astfel, contractele pe durata determinata pot fi incheite pe o perioada de 36 de luni, fata de 24 de luni, in legislatia actuala, si cu posibilitatea de prelungire, dupa expirarea termenului initial, fara a se mai prevedea o perioada maxima.

In acelasi timp, se abroga articolul potrivit caruia, la incetarea celui de-al treilea contract pe perioada determinata, angajatul de pe postul respectiv va fi incadrat obligatoriu cu contract pe perioada nedeterminata.

Legat de munca prin agent temporar , se stabileste o perioada maxima a contractului de 24 de luni, dar cu mentiunea ca “durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe durate succesive care, adaugate la lista initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni”.

Modificarile la Codul Muncii mai prevad si prelungirea perioadelor de proba la 45 de zile, de la 30, in prezent, pentru functiile de executie, si la 120 de zile, de la 90, pentru cele de conducere.

Sursa: Financiarul.ro

Share your thoughts