Ce câştigăm dacă vom plăti taxele online

Românii vor scăpa de cozile de la ghişee şi îşi vor putea plăti taxele, printr-o singură acţiune, indiferent dacă o fac pentru una sau mai multe localităţi. Totodată, se vor cheltui mai puţini bani pentru hârtie şi imprimantă. Acestea sunt câteva dintre avantajele Sistemului Naţional Electronic de Plată Online a Taxelor şi Impozitelor, care va fi lansat oficial în luna decembrie.

Sistemul va putea fi accesat de toţi românii din străinătate, iar într o primă etapă plăţile vor fi făcute cu orice card Visa sau MasterCard.

Cetăţenii nu sunt obligaţi să-şi plătească taxele şi impozitele pe această platformă, alternativa plăţilor la ghişeul tradiţional rămâne în continuare, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

În plus, sistemul electronic taie costurilor necesare încasării taxelor şi impozitelor cu aproximativ 40%.

În paralel, încasările vor creşte cu aproximativ 10%, în primul an de funcţionare, estimează reprezentanţii MCSI. Potrivit acestora, vor scădea costurile operaţionale pentru tranzacţiile electronice.

Comisionul, la mâna autorităţilor

Autorităţile publice care urmează să intre în sistemul electonic sunt cele care vor alege cine va suporta comisionul. Astfel, acesta poate fi achitat de contribuabil, de autoritatea publică sau poate fi găsită o altă variantă.

Costul pentru punerea în funcţiune a sistemului este zero pentru statul român, deoarece este dezvoltat din fonduri private de către Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO).

Sursa: EVZ

Share your thoughts