Apel de proiecte in domeniul energiei aferent anului 2012

Apel de proiecte in domeniul energiei aferent anului 2012

 

Comisia Europeana, prin Agentia Europeana pentru Competitivitate si Inovare, a lansat, in data de 20 decembrie 2011, apelul pentru propuneri de proiecte in domeniul energiei aferent anului 2012 din cadrul Programului Energie Inteligenta – Europa – IEE II.

 

Bugetul indicativ pentru apelul aferent anului 2012 este de 67 milioane euro, iar durata maxima a proiectelor este de 3 ani.

Programul va sprijini, prin cofinantare comunitara, proiectele care vizeaza:

 

 

 

  • actiuni in domeniul eficientei energetice si a utilizarii rationale a resurselor de energie;
  • actiuni in domeniul surselor noi si regenerabile de energie si sprijinirea divesificarii energetice;
  • promovarea eficientei energetice si utilizarea surselor noi si regenerabile de energie in transport.

Finantarea comunitara poate acoperi pana la 75% din costurile eligibile ale proiectelor, cu exceptia proiectelor finantate in cadrul initiativei integrate privind "Instruirea si calificarea fortei de munca in domeniul eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie in cladiri", pentru care finantarea comunitara poate acoperi pana la 90% din costurile eligibile.

Data limita pentru a raspunde la prezentul apel pentru propuneri este 18 mai 2012, cu exceptia initiativei integrate privind "Instruirea si calificarea fortei de munca in domeniul eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie in cladiri", care are ca data limita 30 aprilie 2013.

Aplicatiile trebuie sa fie depuse de consortii formate din cel putin 3 organizatii din cel putin 3 tari eligibile (UE 27, Norvegia, Islansa, Liechtenstein, Croatia, Macedonia) cu exceptia initiativei "Instruirea si calificarea fortei de munca in domeniul eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie in cladiri", pentru care aplicatiile trebuie depuse de consortii formate din organizatii legal stabilite in aceeasi tara si a initiativei integrate privind Mobilizarea investitiilor la nivel local, pentru care aplicatiile trebuie depuse de una sau mai multe autoritati publice locale sau regionale dintr-o singura tara sau in mai multe tari.

Aplicatiile se depun in limba engleza utilizand sistemul on-line si formularele de aplicatie existente in sistem.

Informatii detaliate privind conditiile apelului de proiecte pentru anul 2012 si formularele aferente, in limba engleza, sunt furnizate de website-ul Agentiei Europene pentru Competitivitate si Inovare – Energie Inteligenta Europa sau prin website-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, sectiunea Programul Energie Inteligenta – Europa.

Pentru a facilita potentialilor aplicanti intelegerea modului de selectare de catre Comisia Europeana a proiectelor ce vor fi depuse, in data de 24 ianuarie a.c. se va organiza, la Bruxelles, European Info Day, la care sunt invitati toti cei interesati sa depuna proiecte pentru apelul de propuneri aferent anului curent.

In cadrul European Info Day, Comisia Europeana va oferi informatii actualizate asupra politicii energetice in domeniile resurselor regenerabile de energie si eficientei energetice, va organiza reuniuni dedicate tematicilor pentru care se acorda finantare si va organiza reuniuni bilaterale pentru clarificarea diverselor aspecte care se intentioneaza a fi incluse in propunerile de proiecte.

Sursa: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

Share your thoughts