Un singur exportator clujean în Top 100

Nokia România a urcat pe treapta a doua în clasamentul realizat de Institutul Naţional de Statistică. Nicio altă companie din Cluj nu se găseşte în acest top.

Telefoanele fabricate la Jucu au echilibrat balanţa comercială a ţării / foto ZIUA de CLUJ

Telefoanele fabricate la Jucu au echilibrat balanţa comercială a ţării / foto ZIUA de CLUJ

Producătorul de telefoane mobile cu fabrică la Cluj este singurul reprezentant al judeţului care figurează în clasamentul pe 2010 al celor mai mari exportatori din România, întocmit de către Institutul Naţional de Statistică (INS)

Codrea Pop, director al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj, a menţionat că, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, februarie a fost prima lună de după 1990 în care exporturile României au depăşit importurile, cifre calculate fără cheltuielile de transport. "Este bine că e pentru prima oară când balanţa comercială a ţării noastre nu mai este negativă. Nokia reprezintă un exportator major al judeţului Cluj. Deşi aceste cifre realizate de către companiile private sunt confidenţiale, putem spune cu tărie că Dacia şi Nokia sunt cei mai mari exportatori din ţara noastră", susţine oficialul DRS. Fabrica din Jucu a fost deschisă în 2008, în parcul industrial Tetarom III, după investiţii de 60 de milioane de euro.

"După câte ştiu eu, situaţia de la Nokia este încurajatoare. Firma a vărsat la bugetul local, din taxe şi impozite, 1,2 milioane de lei şi sperăm ca în acest an suma să crească", spune Dorel Pojar, primarul comunei Jucu. Cifra de afaceri a Nokia România, companie cu o fabrică de telefoane şi accesorii mobile la Jucu şi un centru de cercetare la Cluj-Napoca, a crescut astfel: 10,8 milioane de lei în 2006, 21,8 milioane în 2007, 1,6 miliarde în 2008 şi 4,3 miliarde în 2009, iar numărul angajaţilor s-a majorat de la 125 în 2007 la 1.255 în 2008, respectiv la 1.670 în 2009. Dacă în 2007 societatea înregistra o pierdere de 4,6 milioane de lei, aceasta a ajuns la un profit net de 159,3 milioane de lei în 2009. În 2008, Nokia România se poziţiona pe locul 8 în topul exportatorilor, realizat de INS, însă în 2010 a urcat pe treapta a doua.

Topul primilor 100 de exportatori din România, unde apare o singură companie cu sediul la Cluj, este dominat de Automobile Dacia, în timp ce pe locul 3 se situează Rompetrol Rafinare. Următoarele locuri le ocupă Arcelor Mittal Galaţi, OMV Petrom, Renault Industrie, Honeywell Technologies, Petrotel Lukoil, Samsung Electronics şi Flexitronics Manufacturing Europe. În continuare s-au poziţionat Continental Automotive, Alfred Toepfer International, Lixa Draxlmaier Autopart, ALRO Slatina, Autoliv, Celestica, Takata-Petri Arad, Michelin România, Daewoo-Mangalia Heavy Industries şi Schaeffler România. Din zona Transilvaniei mai sunt prezente în acest clasament companii precum Silcotub Zalău, Azomureş Târgu-Mureş, Benom Sibiu, Kronospan Sebeş, Takata-Petri Sibiu, Compa Sibiu, Europharm Braşov sau Italsofa Baia Mare.

De altfel, Dacia-Renault şi Nokia România sunt companiile din ţara noastră care au înregistrat cele mai mari exporturi în Germania, conform statisticilor Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Principalele pieţe germane pentru exporturile româneşti au fost landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia şi Baden-Württemberg. Exporturile de aparate, echipamente electronice şi electrotehnice şi piese în această ţară, de 1,24 miliarde de euro, au depăşit anul trecut produsele livrate de industria construcţiilor de maşini. "Trebuie menţionată activitatea concernului Nokia, care devine, prin volumul de export realizat, al doilea exportator român după grupul Renault-Dacia", a transmis conducerea ministerului.

Sursa: Ziua de Cluj.ro

Share your thoughts