Schimbarea secolului pe piata muncii: din 2011, cartile de munca devin istorie

Schimbarea secolului pe piata muncii: din 2011, cartile de munca devin istorie
De la 1 ianuarie 2011, cartile de munca traditionale dispar si au fost inlocuite cu baze de date electronice la care angajatorii au acces pe baza unui user si a unei parole.

Cei care se angajeaza pentru prima data in acest an nu vor mai avea un document oficial personal prin care sa demonstreze vechimea pe care o vor acumula in munca. Specialistii ii sfatuiesc pe angajati sa-si pastreze cu mai multa atentie contractele individuale de munca pe care le incheie cu angajatorii, pe care ar trebui sa le semneze dupa ce acestea au fost semnate si stampilate si de oficialii de la inspectoratele teritoriale de munca. Guvernul a adoptat la finalul lunii decembrie o ordonanta de urgenta prin care se atesta ca incepand cu anul acesta angajatorii vor depune contractele de munca si statele de plata la inspectoratele teritoriale de munca in format electronic.
Pana la jumatatea anului, angajatorii si inspectoratele teritoriale de munca sunt obligate sa le returneze angajatilor cartile de munca, pe care acestia trebuie sa le pastreze pentru a putea dovedi vechimea in munca atunci cand vor iesi la pensie, in cazul in care, din eroare, nu li s-au scanat cartile de munca.

> vezi articolul original

Sursa: Ziarul Financiar

Share your thoughts