Numele de domeniu internet “.eu” ajuta micile intreprinderi sa devina mai vizibile pe piata unica

Data de 7 aprilie 2011 marcheaza cea de-a cincea aniversare a numelui de domeniu ".eu", care a ajuns pe locul al 9-lea in topul domeniilor de prim nivel de pe internet, pe locul al 5-lea in topul celor mai populare domenii nationale de prim nivel din lumea intreaga si pe locul al 4-lea in Europa.

Detinerea unui nume de domeniu ".eu" este benefica indeosebi pentru intreprinderile mici si mijlocii deoarece ajuta la cresterea vizibilitatii lor pe pietele europene, conferindu-le o identitate paneuropeana prin intermediul internetului. Numarul inregistrarilor de nume de domenii ".eu" a crescut in fiecare an de la introducerea acestuia, ajungand in prezent la aproximativ 3,5 milioane, ceea ce il plaseaza pe locul al 9-lea in topul celor mai populare domenii de prim nivel din lume.

Neelie Kroes, vicepreşedinta a Comisiei Europene, responsabila cu Agenda Digitala, a declarat: "Sunt foarte multumita de faptul ca numele de domeniu «.eu» este din ce in ce mai popular in randul intreprinderilor mici si mijlocii ce vor sa se afirme pe piata unica a Europei. Prezenta pe internet cu numele de domeniu «.eu» confera persoanelor fizice si juridice o identitate europeana care este imediat recunoscuta de potentialii clienti din intreaga lume."

Un nume de domeniu ".eu" este recunoscut imediat de potentialii clienti, care ar putea sa nu aiba incredere intr-o societate cu un nume de domeniu national pe care nu-l cunosc. Exemple de IMM-uri ce deţin un nume de domeniu ".eu":

  • multe intreprinderi mici din regiunea italiana Toscana;
  • o intreprindere din Lituania care se ocupa cu instalarea de bazine de inot;
  • o intreprindere din Marea Britanie care se ocupa cu promovarea de evenimente;
  • un magazin de articole de imbracaminte pentru copii din Olanda.

 

Un nume de domeniu ".eu" nu numai ca este uşor de inregistrat, dar este si uşor de gestionat in cazul in care apar probleme, deoarece poate opera in oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. De asemenea, permite folosirea, la stanga numelui de domeniu ".eu", a unor caractere cu diacritice, chirilice sau greceşti, aşa-numitele nume de domenii internaţionalizate sau IDN.

Cele mai multe inregistrari de nume de domenii ".eu" s-au facut in Germania (31% din totalul domeniilor ".eu"), Olanda (13%), Marea Britanie (10%), Franţa (9%) si Polonia (6%). In ultima perioada, ritmul de inregistrare de nume de domenii ".eu" a devenit mai alert in Republica Ceha, Estonia, Lituania si Slovacia.

Sursa:

Comisia Europeana

Share your thoughts