Nicolescu: Dacă statul îşi plăteşte arieratele, în 2 luni banii se întorc la buget

Un sondaj al CNIPMMR arată că mediul economic rămâne neprietenos dezvoltării afacerilor, iar firmele o duc încă greu

Consiliul a propus 5 direcţii de acţiune pentru a depăşi rapid situaţia actuală, plata arieratelor fiind prioritară

În plus, trebuie  susţinute  investiţiile în infrastructură şi absorbţia fondurilor strucuturale, banii întorcându-se sub formă de taxe şi impozite

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a  prezentat ieri rezultatele unei evaluări a situaţiei de ansamblu a IMM din România în primele şase luni din acest an, din care a reieşit că două din trei firme au avut o situaţie mai dificilă comparativ cu ultimul semestru din 2009.

Potrivit preşedintelui Consiliului pentru IMM, Ovidiu Nicolescu, dat fiind contextul actual, economia va înregistra o evoluţie pozitivă cel mai probabil din a doua jumătate a anului viitor, având în vedere că două din trei firme încă se confruntă cu dificultăţi. “Situaţia este încă dificilă, nu avem cum să mergem pe plus în primul semestru din 2011, şansele să trecem pe plus sunt în semestrul doi. Recuperarea nu se poate face în câteva luni”, a declarat Ovidiu Nicolescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Din  sondaj a reieşit că peste 60% din firmele intervievate au răspuns că situaţia economică a firmelor proprii a fost mai slabă în semestrul unu al acestui an, comparativ cu semestrul doi din 2009, în timp ce 19,77% au raportat o constanţă, iar 18,6% o îmbunătăţire. “În aceste condiţii este greu ca economia să-şi revină”, a adăugat Nicolescu.

Potrivit evaluării, mediul economic rămâne “neprietenos” dezvoltării afacerilor, în condiţiile în care principalii indicatori macroeconomici au înregistrat deprecieri faţă de ultimele şase luni din 2009.

Care sunt principalele direcţii de acţiune?

În acest context, Ovidiu Nicolescu a reiterat o serie de măsuri care ar trebui adoptate în vederea sprijinirii sectorului IMM din România, printre acestea plata arieratelor, realizarea de investiţii în infrastructură, absorbţia fondurilor europene, ca de altfel şi normalizarea relaţiilor de creditare.

O altă propunere vizează măsuri de stimulare pentru investiţii, respectiv scăderea cotei unice de la 16% la 10%, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit. “Cel mai important element  pentru economie în acest moment este plata arieratelor. Dacă statul îşi achită arieratele, care au depăşit 1, 5 miliarde de euro până în prezent, în două luni banii intră la bugetul de stat  prin taxe şi impozite, iar lucrurile ar lua-o pe un făgaş mai bun. Acelaşi lucru este valabil şi pentru absorbţia efectivă a fondurilor structurale. Din banii cheltuiţi pentru aceste fonduri, tot în două luni banii se întorc la Guvern  prin taxe, impozite, contribuţii pe salarii şi alte dări. Este extrem de important să se dea atenţie acestor probleme dacă vrem să intrăm şi noi pe creştere”, a ţinut să sublinieze preşedintele Consiliului pentru IMM.

Peste 90% din IMM vor cotă unică de 10%

Referitor la cota unică de impozitare, rezultatele unui studiu realizat de Consiliu arată că aproape 92% dintre IMM doresc reducerea acesteia, cei mai mulţi la 10%. În acelaşi timp, întreprinzătorii ar prefera mai degrabă să aibă posibilitatea de a alege între impozit pe profit de 16% şi impozit pe venit de 3%. “Proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal nu reglementează măsuri care să stimuleze firmele, prevede doar creşteri de accize şi modalităţi de colectare de mai mulţi bani la buget. Dacă nu se vor lua în calcul şi măsuri de stimulare a firmelor, CNIPMMR va aviza negativ proiectul în Consiliul Economic şi Social”, a declarat Ana Bontea, director în cadrul CNIPMMR.

Şi Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), din care CNIPMMR face parte, a solicitat în urmă cu câteva luni reducerea cotei unice de impozitare la 10%, în condiţiile în care majoritatea statelor din regiune au adoptat o măsură similară.

În acelaşi timp, Ovidiu Nicolescu a atras atenţia asupra faptului că vecinii noştri au redus cota de impozitare astfel că în concurenţă cu ei noi suntem cei care avem de pierdut. “Ţările vecine au redus la 10% cota de impozitare, Bulgaria fiind un exemplu în acest sens. Trebuie rapid să ne aliniem şi noi acestor condiţii dacă vrem să atragem investori în România şi, mai grav, să nu-i lăsăm să plece pe cei care sunt tentaţi pe bună dreptate de astfel de condiţii”, a mai spus Nicolescu.

Radierile au crescut cu aproape 465%

În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de IMM în primele şase luni din 2010, evaluarea arată că numărul firmelor înregistrate în perioada analizată s-a redus cu 3% faţă de semestrul doi din 2009, în timp ce radierile au crescut cu aproape 465%. Totodată, numărul firmelor care au obţinut profit în acest interval s-a diminuat cu 2%, concomitent cu o majorare cu 5,6% a numărului societăţilor cu pierderi. Mai mult, cifra de afaceri a IMM s-a redus în medie cu 7,8%, iar profitul s-a diminuat cu 5,1%. Şi nivelul datoriilor a înregistrat un avans în perioada de referinţă, acestea crescând în medie cu 1,54%. De asemenea, pierderile IMM s-au majorat cu 7,71%, iar investiţiile realizate de acestea au scăzut cu 6,45% faţă de a doua jumătate din 2009. Aceste rezultate au fost obţinute prin intervievarea a 128 de întreprinzători.

Sursa: Curierul National

Share your thoughts