Mai exista doar cateva domenii cu cota redusa pentru TVA, de 5% sau 9%

 Acestea sunt: unele achizitii de locuinte, turismul, livrarea medicamentelor si a produselor ortopedice, cea a manualelor, cartilor si a ziarelor  O serie de state din UE aplica taxa diferentiat pentru alimente

Persoanele fizice pot beneficia, la achizitia unei singure locuinte, de o cota redusa de TVA, de 5%, cu conditia ca imobilul sa aiba o valoare maxima de aproximativ 380.000 de lei, exclusiv TVA, si o suprafata utila de maximum 120 de metri patrati, exclusiv anexele gospo­daresti, potrivit unei ordonante de gu­vern aprobate in 2008. Nu beneficiaza de taxa redusa la achizitia unei locuinte persoanele care cumpara imobile „la rosu”.

Alte conditii pentru imobile

Au dreptul la aceasta facilitate si cei care vor sa isi construiasca o locuinta. Pentru aceasta, suprafata terenului pe care este edificata o casa de locuit, inclusiv amprenta la sol, nu trebuie sa depaseasca 250 de metri patrati, in caz contrar, aplicarea cotei reduse de Taxa pe Valoarea Adaugata de 5% nu mai este posibila chiar daca valoarea totala a proprietatii nu ar depasi suma de 380.000 de lei. In cazul in care in momentul casatoriei cel putin unul dintre soti detine o locuinta pe care a cumparat-o cu TVA de 5%, familia nu va mai beneficia de aceasta facilitate.  Potrivit documentului, in valoarea imobilului este inclusa si cea terenului.

In cazul locuintelor pentru care au fost incheiate antecontracte de vanzare-cumparare inainte de luna decembrie a anului 2008, cand a intrat in vigoare aceasta lege, pentru care au fost emise deja facturi cu cota standard de Taxa pe Valoarea Adaugata, dar care vor fi vandute dupa data intrarii in vigoare a legii, se va aplica cota de TVA care este in vigoare la data vanzarii locuintei.

Prin urmare, vanzatorii vor restitui cumparatorilor o parte din Taxa pe Valoarea Adaugata facturata cu 19%, pentru sumele care au fost facturate inainte de intrarea in vigoare a legii, in mo­men­­tul incheierii con­trac­tu­lui de vanzare-cumparare.

Astfel, persoanele care au incheiat antecontracte si au achitat avansuri cu cota TVA de 19% si, respectiv, 24% au drep­tul, in momentul incheierii contrac­tului de vanzare-cumparare, sa solicite dife­renta de bani aferenta unei cote de 5%.

Servicii si produse

Exista si alte servicii care beneficiaza de Taxa pe Valoarea Adaugata redusa. Astfel, cota redusa de 9% se aplica in cazul livrarii de medicamente de uz uman si veterinar, de produse ortope­dice si proteze – cu exceptia protezelor dentare.

De asemenea, in cazul livrarii de manuale scolare, carti, ziare si reviste se aplica tot cota redusa. In cazul cazarii in regim hotelier, TVA este de 9%, iar pentru incurajarea turismului cultural activ si pretul biletelor de intrare la castele, case memoriale, muzee, monumente, gra­dini botanice si zoologice, targuri, expo­zitii, evenimente culturale si cine­matografe TVA are tot o cota redusa, de doar 9%. La nivelul me­dicamentelor, TVA are valoarea de 9% si se aplica atat produ­selor cu pres­criptie, cat si celor fara prescriptie.

Alimentele mai ieftine, refuzate de Camera

Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a respins, luna trecuta, cu 13 voturi „pentru“, 5 voturi „impotriva“ si 2 abtineri, Legea privind reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de baza, admitand cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu formulata in acest sens. Initiativa legislativa pre­vedea reducerea taxei la 5% la alimentele de baza – paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Proiectul propus de Opozitie a fost adoptat pe 19 octombrie anul trecut si trimis presedintelui spre promulgare, dupa ce deputatii Puterii au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.

Cererea de reexaminare a prese­dintelui, in care se solicita renuntarea la aceasta prevedere, a fost respinsa de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi „pentru“, 46 de voturi „impotriva“ si o abtinere.

Tot pe 19 octombrie 2010, Camera Deputatilor a adoptat si o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca „venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare“. A doua zi, depu­tatii PDL, printre care si ministri, au sustinut ca au votat din greseala in favoarea celor doua proiecte. Pe 2 noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu a anuntat ca retrimite Parla­mentului cele doua legi.
Majoritatea statelor din Uniunea Europeana aplica TVA diferentiata pentru alimente. Astfel, Marea Britanie are TVA 0% pentru alimentele de baza, Cehia 5,7%, iar Germania 7%.

 

Sursa: financiarul.ro

Share your thoughts