INS : România este încă în recesiune

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, a declarat ieri că România se află încă în recesiune, ca urmare a evoluţiei negative a economiei din ultimele trimestre. “România se menţine în continuare în zona recesiunii, celelalte state din UE care nu au ieşit din recesiune fiind Irlanda, Grecia, Luxemburg şi Olanda. Tehnic, ieşirea din recesiune presupune creştere economică în două trimestre consecutive faţă de trimestrele precedente. Raportat la trimestrul precedent, România a înregistrat scădere economică de 0,3% în trimestrul I 2010, creştere de 0,3% în trimestrul II 2010 şi scădere de 0,7% în trimestrul III 2010. Faţă de acelaşi trimestru din anul precedent, România a înregistrat scăderi de 3,2%, 1,5% şi respectiv 2,2%”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele INS, Vergil Voineagu.

Grecia şi România au fost singurele state membre ale UE care au înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an o scădere a PIB în ritm anual. În timp ce UE a înregistrat, în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o creştere a PIB de 2,2% (după o creştere de 2,0% în trimestrul al doilea), iar zona euro a avut o creştere economică la 1,9%, PIB-ul Greciei a înregistrat o contracţie de 4,5% în ritm anual, iar România a înregistrat o scădere economică de 2,2%.

Pe de altă parte, una din cele mai mari îngrijorări ale INS este faptul că o parte din populaţia din zona rurală ar putea absenta de la domiciliu în timpul recensământului populaţiei, ce va avea loc în octombrie 2011. “Ne-am luat unele măsuri. O soluţie este să urmărim imigranţii, există prevederi la nivel european şi putem afla câţi români sunt plecaţi în afara ţării, în Italia, de exemplu, dar şi ei pot afla câţi italieni sunt în România. Sigur, problema nu e simplă şi este costisitoare”, a declarat preşedintele INS. Acest recensământ va costa 182 mil. lei (din care 53 mil. lei vor fi suportate de INS, iar restul de MAI), bugetul fiind deja aprobat în şedinţa de Guvern din 8 decembrie. INS urmează, totodată, să angajeze 130.000 de oameni pentru realizarea acestui recensământ, a precizat reprezentantul INS. “Toate ţările europene organizează recensăminte în 2011. Noi suntem însă în urmă faţă de alte ţări, Bulgaria organizează în martie, de exemplu. Însă la noi costurile de organizare sunt mai mici, în România, costul este de 1,8 euro/persoană, faţă de peste 4 euro în alte ţări”, a menţionat Vergil Voineagu.

Sursa: Curierul National

Share your thoughts