Imprumuturi pentru intreprinderi mici si de tip start-up

Firmele nou infiintate au nevoie de bani pentru a se lansa. Insa noilor antreprenori nu le este usor sa obtina un imprumut bancar, din cauza lipsei activelor, a istoricului limitat de creditare sau a faptului ca pleaca de la statutul de someri.

Instrumentul european de microfinantare Progress ii ajuta sa obtina finantarea necesara pentru lansare sau dezvoltare. Circa 99% din companiile europene nou infiintate (start-up-uri) sunt intreprinderi mici sau microintreprinderi. O treime din ele au fost fondate de persoane care nu aveau un loc de munca.
Programul UE nu ofera creditele in mod direct, ci ii ajuta pe furnizorii de microfinantare sa ofere credite de pana la 25 000 de euro start-up-urilor sau intreprinderilor cu mai putin de 10 angajati.
Pentru a obtine un imprumut, antreprenorul trebuie sa contacteze un furnizor agreat de microfinantare sau un intermediar din propria tara.

Pana in prezent, Fondul european de investitii (gestionar al programului din partea Comisiei si a Bancii Europene de Investitii) a semnat contracte cu intermediari din Tarile de Jos, Belgia si Bugaria.

Qredits, intermediarul din Tarile de Jos, este o fundatie non-profit care pune accent mai degraba pe potentialul intreprinderilor, decat pe istoricul antreprenorilor. Acestia pot solicita un imprumut doar daca prezinta un plan de afaceri viabil.

In Belgia, noul intermediar microStart sprijina antreprenorii din regiunea Bruxelles. Mikrofond, din Bulgaria, vizeaza locuitorii zonelor rurale, inclusiv comunitatile de rromi.

Noi acorduri cu furnizori de microfinantare din alte tari ale UE sunt in curs de negociere.
Programul de microfinantare se aliniaza Strategiei Europa 2020 pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca. Aceasta isi propune sa mareasca rata de ocupare a fortei de munca pana la 75% si sa scada cu 20 de milioane numarul persoanelor care traiesc sub pragul saraciei, pana in 2020.

Sursa:

Comisia Europeana

Share your thoughts