Firmele vor fi înfiinţate cu mai puţini nervi şi bani

Procedurile de înregistrare a firmelor vor fi simplificate odată cu aprobarea unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, care va permite o reducere a costurilor de publicitate şi introduce profesia de registrator comercial.

Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, Ministerul Justiţiei (MJ) a realizat un proiect de lege care vizează simplificarea procedurii de înregistrare a firmelor, respectiv reducerea costurilor prin înlocuirea publicităţii în Monitorul Oficial (MO) cu publicitatea într-un buletin electronic (fiind prevăzută o taxă unică de publicare/act, la nivelul cuantumului unei menţiuni în Registrul Comerţului, respectiv 30 lei). Însă această procedură ar urma să fie aplicabilă la doi ani după intrarea în vigoare a legii.

Reprezentanţii mediului de afaceri au recomandat ca publicarea să se facă, pentru o perioadă, atât în Monitorul Oficial, cât şi în buletinul electronic pentru a remedia eventualele lacune iniţiale ale programului informatic. „S-a mai recomandat includerea în text a unor dispoziţii speciale privind răspunderea în cazul erorilor de înregistrare în Registrul Comerţului, respectiv dezvoltarea unei practici administrative unitare în aplicarea procedurii de înregistrare în Registrul Comerţului“, declară oficialii Ministerului Justiţiei. Aceştia anticipează că în perioada următoare vor primi şi alte propuneri punctuale de îmbunătăţire a textului proiectului de lege. Chiar şi aşa, demersul autorităţilor este bine primit de mediul de afaceri.

„Ministerul a dat dovadă de deschidere faţă de mediul de afaceri. Ministrul Predoiu a fost deschis comunicându-ne discuţiile pe care le-a avut cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) referitor la termenele foarte mari date şi a încercat să grăbească formalităţile“, declară un reprezentant al mediului de afaceri, participant la dezbaterea organizată de minister pe marginea proiectului de act normativ.

Un alt aspect important este crearea un mecanism pentru asigurarea uniformităţii practicii de control administrativ, iar procedura de înregistrare va fi unitară pentru toate categoriile de persoane fizice şi juridice înregistrate în Registrul Comerţului.

„Este un proiect de lege cu impact major asupra mediului de afaceri şi un pas foarte important în strategia de susţinere a acestuia, oferind comerciantului un instrument normativ suplu, unitar, într-un limbaj accesibil“, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei.

Un nou funcţionar public

De asemenea, proiectul de lege mai prevede înlocuirea controlului judiciar anterior înregistrării în Registrul Comerţului – exercitat prin judecătorul delegat – cu un control administrativ, realizat de un funcţionar public cu statut special (investit şi eliberat din funcţie prin ordin dat de către ministrul justiţiei), cu autoritate publică, mai exact registratorul comercial. Acelaşi proiect prevede ca salarizarea noului funcţionar să fie stabilită la nivelul a 85% din indemnizaţia directorului Oficiului Registrului Comerţului.

În acest caz, reprezentanţii mediului de afaceri au propus ministerului identificarea problemelor întâmpinate în practica registratorilor de carte funciară pentru a nu fi repetate în acest proiect.

Potrivit oficialilor Ministerului Justiţiei, proiectul de lege va fi supus aprobării Guvernului cel mai probabil la începutul anului viitor.

Autor: Ana-Maria Smădeanu

Sursa: Capital

Share your thoughts