Estimari sumbre pentru primele luni din 2011: constructii in cadere, mai multi someri

Constructiile vor fi cele mai afectate in primele doua luni din 2011, considera managerii din domeniu anchetati de Institutul National de Statistica (INS).

Ei se asteapta si la o majorare accentuata a numarului de someri din acest sector, avand in vedere si sezonul de iarna, atunci cand contractele sunt mult mai putine.

Cea mai mare parte a “constructorilor” care isi vor pierde locul de munca va fi de la companile cu peste 500 de angajati, potrivit comunicatului remis ieri de Institutul de Statistica.

Tot ieri, INS a anuntat ca numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale in primele 11 luni din acest an au scazut cu 13,4% fata de aceeasi perioada din 2009, ajungand la 39.257 de autorizatii.
Vesti rele si pentru industria prelucratoare

Si managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pen tru urmatoarele doua luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza tot scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucratoare (-15% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste).

Insa, in unele activitati, scaderea numarului de salariati va fi mult mai accentuata, ca de exemplu: fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -39% si respectiv -38%).

Vesti mai bune in ceea ce priveste numarul de angajati vin de la reprezentantii societatilor din comertul cu amanuntul, care estimeaza o stabilitate. Totusi, in primele doua luni din 2011, preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural 33%).

» vezi articolul original
sursa:

Share your thoughts