Consultantii fiscali: nici 1% din firme nu-si vor reesalona datoriile

Potrivit proiectului Finantelor, statul vrea sa ceara firmelor garantii de 190%

Mai putin de 1% din firmele din Romania isi vor permite sa isi reesaloneze datoriile catre stat pe o perioada de cinci ani, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul MFP, au explicat pentru „Fin.ro” consultantii fiscali. Conform acestora, valoarea garantiilor cerute de stat este mult prea mare, chiar si de 190% din valoarea sumelor datorate, si nu multe companii vor avea resurse sa acopere astfel de sume.

Consultantii atrag atentia ca majoritatea firmelor sunt stoar­se de garantii, avand o mare parte din bunuri ipo­tecate, pentru a supra­vietui crizei. „Foarte putine com­panii isi vor permite sa opteze pentru aceasta masura. Esalonarea la plata a datoriilor la buget ar trebui sa re­pre­zinte o masura de nor­ma­litate. Din pacate, cred ca eficienta masurii va fi una limitata sever de valoarea garantiilor, mai mari chiar si decat cele cerute de unele banci. Practic, pentru a putea pri­mi esalonarea, contri­buabilul va trebui sa aduca ga­ran­tii de pana la 140% din suma esalonata (principal plus accesorii, inclusiv din dobanzile datorate pe perioada esalonarii, ceea ce ar putea duce garantia chiar si la 190%)”, a declarat pentru „Fin.ro” avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biris.

Firmele trebuie sa constituie garantii sub forma de „con­sem­nare de mij­loa­ce banesti la o unitate a Trezoreriei sta­tului, scri­soa­re de garantie bancara sau bunuri aflate in proprietatea contri­buabilului sau a unei terte persoane”, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta. Bunurile oferite drept garantie se evalueaza de un expert evaluator independent.

Garantiile constituite trebuie sa aco­pere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 40% din sumele esalonate, in functie de perioada de esalonare, potrivit documentului.

„Prin exceptie de la prevederile alin. (9) (care contine prevederile de mai sus – n.r.), in situatia in care bunurile sunt ipotecate/gajate in favoarea altor creditori, garantiile constituite trebuie sa acopere valoarea pentru care s-a constituit ipoteca/gajul, precum si sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 40% din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare la plata”, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

Singurul fel prin care statul poate sa atraga firmele sa opteze pentru esalonare ar fi sa accepte si alte garantii decat cele agreate de banci, a explicat Biris.  „Se pune o problema practica: daca un contribuabil are garantii sau poate aduce alte persoane care sa garanteze pentru el, de ce nu ar apela la un credit bancar pen­tru a-si achita taxele? Probabil ca ras­punsul sta in natura bunurilor aduse in garantie, pentru ca este posibil ca Fiscul sa accepte bunuri care nu sunt acceptate de banci”, a adaugat Gabriel Biris.

Dobanzile, intre 10%-14% pe an

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, firmele si persoanele fizice vor putea sa isi reesaloneze datoriile catre stat pe o perioada de maximum cinci ani, timp in care vor plati dobanzi de 0,03% sau 0,04% pe zi, in functie de tipul de garantie constituita.

Pentru a obtine reesalonarea datoriilor catre stat, contribuabilii vor depune o cerere la registratura administratiei fiscale de care apartin. Dupa depunerea cererii, Fiscul va elibera, din oficiu, in termen de cinci zile de la inregistrarea cererii, un certificat de atestare fiscala. Dupa eliberarea acestui document, Fiscul comunica persoanei fizice sau juridice decizia de respingere sau acordul de principiu privind esalonarea la plata.

Esalonarea la plata nu se acorda pentru „impozite, taxe si alte sume ce se de­clara, conform legii, in vama, sau pen­tru amenzi de orice fel care se fac venit la bugetul de stat”, potrivit documentului.

Ca sa poata beneficia de reesalonarea datoriilor, firmele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa nu se afle in procedura de insolventa, sa nu se afle in dizolvare.

Dobanzile percepute de stat sunt de 0,03% sau 0,04% pe zi, in functie de garantiile constituite de contribuabil. „Dobanzile se datoreaza si se calculeaza pentru fiecare rata din graficul de esalonare la plata (……)”, potrivit proiectului publicat pe site-ul MFP.

In cazul in care ratele esalonate sunt platite cu intarziere, nivelul penalitatii va fi de 10% „din rata de esalonare sau diferentele de obligatii fiscale marcate si ramase nestinse”, se mai arata in document.

Amanarea la plata a datoriilor nu este atractiva pentru companii

In prezent, in baza legislatiei in vigoare, firmele pot amana, pe o perioada de sase luni, plata datoriilor numai pentru cele acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare si daca anterior acestei date au achitat la timp obligatiile.

In 2009, un numar de 300 de contribuabili au primit amanari la plata, iar in 2010 numarul acestora a urcat la 7.200, pentru o suma totala de 2,4 miliarde de lei, potrivit datelor ANAF.  Mai exact, nici 2% din cele  aproximativ 450 de mii de firme romanesti nu au beneficiat de aceasta facilitate oferita de stat acum doi ani. In cazul acestei amanari pena­litatile de intarziere percepute de stat, de 0,1% pe zi, nu au fost eliminate.

 

Sursa: Financiarul

Share your thoughts