Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut cu 5% în primele zece luni ale anului

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (serie ajustată) a scăzut cu 5% în primele zece luni ale anului faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), dat vineri publicităţii.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a fost cu 5% mai mic în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2010, decît în primele zece luni ale anului trecut. Diminuarea este cauzată de reducerea vînzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu -7,5% şi a vînzărilor de produse nealimentare cu -7,4%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,2%.
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut cu 4,6% în  primele zece luni ale anului 2010 faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Conform INS, scăderea a fost cauzată în special de reducerea vînzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun  cu -7,5%, precum şi de diminuarea cu  – 7,3% a vînzărilor de produse nealimentare. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a fost singurul care a înregistrat o creştere, şi anume cu 5,5%.
Comparînd evoluţia cifrei de afaceri în interval de o lună, respectiv în octombrie 2010 faţă de septembrie, se constată o scădere (serie brută) cu -3,1 la sută, din cauza reducerilor înregistrate la vînzările de produse nealimentare (-5,0%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,5%) şi vînzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,1%).
Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în octombrie  2010 faţă de luna precedentă cu -3,5%, din cauza scăderilor   înregistrate  la  vînzările de  produse  nealimentare (-4,6%), vînzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,0%).
La nivel anual, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat în octombrie 2010 o scădere cu -7,6% faţă de octombrie 2009, cauzată de reducerea vînzărilor de produse nealimentare (-15,3%) şi vînzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-11,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 14,0%.
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată, a înregistrat o scădere cu -5,1% în luna octombrie 2010, comparativ cu luna octombrie 2009, din cauza scăderii vînzărilor de produse nealimentare (-14%) şi a vînzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-10,8%).  În acelaşi interval de referinţă, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 16%.

Sursa: Faclia

Share your thoughts