Cele mai bune facilităţi de creditare a firmelor

Pe măsură ce economia îşi revine, băncile par a prinde curaj pentru a credita IMM-urile, bazându-se în cea mai mare parte pe acorduri cu BEI şi BERD.Sursa: VLAD STĂNESCU

O mare problemă cu care s-au confruntat IMMurile în perioada crizei, pe lângă contractarea puternică a pieţelor de desfacere, a fost deprecierea drastică a garanţiilor. În acest context, accesul IMM-urilor la credite aproape că a fost blocat. Asta până când băncile au început treptat să încheie convenţii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), potrivit unei analize a revistei "Capital".
Nu întâmplător, cele mai bune produse de finanţare a afacerilor mici şi mijlocii din România sunt considerate cele cu garanţii de la stat, conform preşedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

 

Pentru credite mai mici, de 200.000-400.000 lei, garanţia statului poate fi solicitată şi obţinută în scurt timp după o simplă verificare din partea Fondului de Garantare, spune Irina Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM. Aprobarea garanţiei de către Fond durează în medie o săptămână. Facilitatea reprezintă un ajutor de minimis şi se acordă în limita a 200.000 euro.

Nicolescu spune că FNGCIMM şi Fondul de Contragarantare au ajutat mii de firme mici să treacă prin criză, dar au ajuns aproape de capacitatea maximă de finanţare şi ar cam fi nevoie de suplimentarea capitalurilor acestora. În plus, de puţin timp, IMMurile au acces la credite pentru care garanţia este acoperită 80% de Fondul European de Investiţii (FEI), aşa-zisa garanţie Jeremie.

Prin accesarea garanţiei Jeremie, cele două bănci care au încheiat până în prezent acorduri cu FEI – BCR şi Raiffeisen – pot acorda IMM-urilor un volum total de credite de 315 milioane euro. Creditul este destinat în special firmelor din industrie, comerţ, construcţii, turism şi servicii, care nu dispun de garanţii necesare pentru un împrumut (afaceri de până într-un milion de euro sau startup-uri).
315.000.000 de euro este suma totală pe care băncile BCR şi Raiffeisen o pot împrumuta IMM-urilor ca urmare a acordurilor cu FEI

 

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Share your thoughts