Atentie! Legea Dialogului Social se modifica din nou

Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel ALFA" a declarat joi, in urma discutiilor purtate la sediul Fondului Monetar International (FMI) cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, ca in cel mult o luna va fi disponibil un nou proiect de modificare a prevederilor Legii Dialogului Social. Acesta a mai precizat ca aprobarea documentului legislativ urmeaza sa se realizeze sub forma de ordonanta de urgenta, deoarece activitatea Parlamentului este axata in aceasta perioada pe problemele legate de referendum, dar si pe discutiile privitoare la bugetul pe 2013.

"in conceperea noului proiect de lege vom pleca de la varianta propusa de Guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa prezentam propunerile noastre de amendamente de text. Documentul se va afla timp de cel mult o luna si jumatate in dezbatere publica, varianta finala avand ca scop imbunatatirea dialogului social – ceea ce va crea premisele pentru instalarea pacii sociale", a afirmat Bogdan Hossu.

La randul sau, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a subliniat ca intalnirea de la sediul FMI s-a axat pe un schimb de informatii de natura tehnica referitoare la Legea Dialogului Social.

"Legea 62/2011 a distrus de fapt dialogul social din tara noastra. La ora actuala nu mai exista nici macar un contract de munca la nivel sectorial, iar sute de mii de oameni muncesc pe un salariu minim pe economie care nu le acopera cerintele minime de supravietuire. Totodata, reprezentantii fondului au considerat nejustificat de mare pragul de 50% + 1 din numarul de salariati, necesar la ora actuala pentru a participa la negocierile colective", a spus Dumitru Costin.

Costin a considerat ca discutiile cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene au beneficiat de "un debut bun", sindicatele urmand sa se intalneasca din nou vineri cu cele doua organisme internationale pentru a discuta pe teme legate de locurile de munca, inflatie, politici salariale, somaj si elemente de privatizare.

sursa: www.manager.ro

Share your thoughts