Andreea Paul Vass: Guvernul lucreaza la diminuarea perioadei de infiintare a unei firme la maximum 3 zile

In anul 2008, in Romania, un antreprenor avea nevoie de 14 zile pentru a deschide o afacere. In momentul de fata, un antreprenor isi poate deschide o afacere in 10 zile, in conditiile in care la nivel european media este de aproximativ 15 zile.

Pentru a veni in ajutorul tuturor celor care vor sa isi deschida o afacere, Guvernul Romaniei a decis sa eficientizeze procedurile. Diminuarea perioadei de infiintare a unei societati de la 10 zile la 2, maximum 3 zile se poate realiza insa numai prin digitalizarea completa a procesului.

Depunerea si validarea documentelor este strans legata de implementarea semnaturii electronice si crearea unei baze de date comune ONRC si ANAF.

Pe site-ul ONRC exista deja formulare tipizate pentru toate documentele necesare infiintarii unei firme. Aceste documente pot fi completate online de catre antreprenori, fara costuri financiare si cu minimale costuri de timp.

Antreprenorii au posibilitatea de a calcula in prealabil suma totala pe care trebuie sa o achite pentru inregistrarea firmei. Plata online a acesteia va fi posibila incepand cu anul 2012 prin "Sistemul electronic de procesare a platilor online la ONRC".

Prin implementarea acestei masuri, Romania intra in categoria bunelor practici europene: in Belgia si Ungaria, infiintarea unei firme se realizeaza in 4 zile, iar in Danemarca, Italia, Portugalia si Slovenia in 6 zile. In plus, se economiseste astfel o uriasa cantitate de energie si de bani. Mai exact, este vorba despre o saptamana din viata unui antreprenor.

In prima schema este redat procesul greoi si dificil de infiintare a unei firme in prezent, iar in a doua schema este prezentata fluiditatea demersului ca rezultat al implementarii masurii de reducere a perioadei de infiintare a unei firme in maximum 3 zile.

schema actuala de infiintare a unei afaceri

Schema infiintare firme in 3 zile

Sursa:

Andreea Vass, Consilier de Stat al Prim-Ministrului

Share your thoughts