LEAN ROMANIA

Cooperare trans-nationala pentru cresterea adaptabilitatii si promovarea calitatii in retelele de furnizori din sectorul automotive, prin metode organizationale inovatoare

Programul de finantare:

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

AXA PRIORITARĂ 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”,

Domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”

Obiectiv General:

Dezvoltarea capacitatilor manageriale in IMM-urilor din Romania, prin transfer de competente si asistenta in vederea imbunatatirii pozitiei competitive a companiilor, a cresterii calitatii si eficientei in productie.

Obiectivul general este sprijinirea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor din industria prelucratoare (cu focalizare pe automotive) la inovatie, contextul competitiv al pietelor si evolutia cerintelor profesionale, prin introducerea la scara larga a metodelor organizationale inovatoare LEAN6Sigma si transferul trans-national de bune practici, pe baza instruirii si consilierii personalizate. Prin aceasta proiectul se inscrie in obiectivele axei prioritare 3 de crestere a adaptabilitatii prin sustinerea flexibilitatii functionale, cresterea productivitatii si introducerea solutiilor organizationale la scara larga (nivel sectorial si multi-regional). In conformitate cu obiectivele DMI 3.2, proiectul promoveaza introducerea formelor inovatoare de organizare a muncii si flexibilitatea organizationala, cu obiectivul de a creste productivitatea muncii si gradul de adaptabilitate a angajatilor Pe termen lung proiectul sustine o industrie ce ocupa aprox 8% din forta de munca activa a Romaniei, contribuind la cresterea indicatorilor de calitate si productivitate a muncii cu cel putin 25% la nivel de subsector, care in asociere cu efecte multiplicatoare, determinate de adoptarea bunelor practici si inovatiei vor reprezenta un factor fundamental pentru durabilitatea economica a intreprinderilor si adaptabilitatea profesionala al angajatilor.

Obiectivele specifice:

1. Furnizarea de instruire in metode organizationale inovatoare Lean6Sigma si QC Story, pentru 1200 de manageri de productie si tehnicieni/ingineri de proces, prin care acestia isi vor imbunatati productivitatea la locul de munca si adaptabilitatea la noi cerinte profesionale determinate de progresul tehnologic si flexibilizare a productiei, cu efect pozitiv asupra pozitiei acestora pe piata muncii si evolutiei profesionale.

2. Furnizarea de activitati-suport si tutoriat in-house pentru transfer trans-national de know-how, aplicarea bunelor practici, re-engineering si inovare industriala pentru 700 de manageri de varf si de productie, ingineri si tehnicieni de proces, in cadrul a 100 de intreprinderi-furnizor de rang 1, 2 si 3 din industria auto. Beneficiile constau in imbunatatirea indicatorilor de performanta manageriale precum si la nivelul fortei de munca, pe planul optimizarii organizarii muncii si a parametrilor de calitate.

3. Transferul rezultatelor dincolo de grupul tinta initial prin dezvoltarea a 4 retele de intreprinderi si a unui Centru de Competenta si Instruire Lean, ca infrastructura de proiect si prin care se asigura continuitatea activitatilor.

4. Acordarea de 100 de premii de calitate, pentru echipele de proiect cu cei mai buni indicatori de implementare a metodelor in cadrul unei competitii de proiecte de optimizare industriala, care va recompensa si impulsiona adoptia practicilor de re-engineering organizational la nivel de sector, sustinand managementul intreprinderilor in introducerea acestora.

CONSORTIU:

Partener principal: Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj (www.apm.ro)

Partener regiunea N-V.

Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj (APM) este cea mai reprezentativa organizatie patronala din judetul Cluj, reprezentand interesele a peste 1200 de membri si fiind continuatoare unei traditii de pe 130 de ani.

Persoane:

Augustin Fenesan, Presedinte, managerde proiect

Oana Rujan, Resp. Calitate

Nicoleta Balsan, Resp Financiar

Ioana Cocian, Cons. Juridic

Cristina Pacurar, Asistent

Radu Rujan, Expert

Partener national de instruire: Calitop SRL (www.calitop.ro) [Partener 1]

SC Calitop SRL activeaza din anul 1994 ca furnizor de competenta pentru companiile din industrie si servicii, aducand un suflu nou in peisajul dominat de formalism si proceduri greoaie al sistemelor de management. Domeniul major de competenta il reprezinta furnizarea de solutii pentru eficientizare industriala si optimizare la locul de munca in sistem Lean Manufacturing precum si implementarea sistemelor de management (ISO 9001, ISO 14001, TS16949, OHSAS 18001, HAACCP, ISO22000). In acest moment Calitop este lider pe domeniul industriei auto si promotorul celor mai active metode de management si eficientizare a sistemelor de productie pentru industria de serie, oferind servicii integrate de instruire, asistenta si consultanta. Compania este de asemenea furnizor privat acreditat de formare profesionala, in aceasta calitate avand parteneriate cu companii de referinta precum Rath&Strong Group (AON), Institut Renault/Renault Consulting (Franta si Spania), Sentega (Olanda), Wentech (Ungaria).

Persoane:

Marius Dan, Manager general, Coordonator Instruire

Daniela Dan, Administrator, Asociat

Valentin Tarnacop, Asistent

Partener national de instruire: Renault Consulting GIE (www.renault-consulting.com) [Partener 2]

Renault Consulting (Institut Renault) este bratul de consultanta tehnica si instruire a grupului Renaul-Nissan. Fondata in 1989, compania s-a impus ca un actor de referinta in domeniul instruirii si consultantei industriale europene, cu specializare in sectorul automotive, pentru companii precum Renault-Nissan, Toyota, Volvo, Caterpillar, Oxford Automotive, etc . Avand sediul central in Franta si prezente in Marea Britanie, Spania si Romania, aceasta deserveste totodata la nivel global alte sectoare precum energie, telecomunicatii, aeronautica, aparare, petrochimie si farmaceutica, FMCG avand peste 300 de clienti in randul marilor corporatii industriale europene din domeniile respective (Thales, Alstom, Siemens, Air France, Airbus, Michelin, Areva, EADS, Electricite de France, British Petroleum, Lafarge, Orange, British Telecom, Eurocopter, Shell, Honeywel, Danonel). Printr-o integrare personalizata a instruirii cu consilierea si consultanta, compania ofera fiecarei intreprinderi de posibilitatea a -si adapta solutiiile de instruire si consultanta la nevoile specifice, legandu-le de obiective si rezultate concrete de optimizare organizationala. Indicatorii de succes ai unui proiect de optimizare sunt masurati in procentajul eficientizarilor de proces, la nivelul operational direct al intreprinderii fiind vizibili in rezultatele economice ale clientilor.

Persoane:

Michel Gambier, Presedinte

Gilles Panczer, Director Renault Consulting Romania, Resp. proiect, Expert Instruire si Consultanta

Pierre Chemarin, Expert Instruire si Consultanta

Laetitia Bouzenard, Expert Instruire si Consultanta

Valerie Bray, Asistent

Carmen Balea, Consultant, Renault Consulting Romania

Partener regional Regiunea Sud: Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Argeş – FPIMM Argeş (www.fpimm-arges.ro ) [Partener 3]

FPIMM Arges este o organzatie patronala regionala, cu personalitate juridica, independenta, nonprofit, neguvernamentala si apolitica, care asigura reprezentarea intereselor IMM-urilor si a miscarii patronale a IMM la nivel judetean in judetul Arges si regional in Regiunea Sud-Muntenia.
Persoane:

Ion Glisca, Presedinte

Florentina Mutu, Asistent

Raluca Glisca, Asistent

Partener regional Regiunea Vest: Asociatia Consiliul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii Arad (www.imm-arad.ro ) [Partener 5]

Asociatia fiinteaza din anul 1997 dobandind personalitate juridica in anul 2004. Misiunea sa este promovarea si apararea intereselor economice, financiare, juridice, ale intreprinderilor private in raporturile acestora cu organele puterii si ale administratiei locale sau de stat, precum si in relatiile cu alte organe si organisme din tara si din strainatate.

Persoane:

Mircea Purcaru, Presedinte

Mihaela Breaz, Director

Mihai Dinu Calmore, Asistent

Andreea Pulverea, Asistent

Iudita Scridon, Asistent

Partener sectorial: Patronatul Producatorilor si Comerciantilor de Piese Auto [Partener 4]

PCPPAR reprezinta o asociere sectoriala in cadrul Consiliului National al IMM-urilor, a companiilor mici si mijlocii din sectorul auto.

PCPPAR nu va angaja cheltuieli in cadrul proiectului.

Persoane:

Teodora Tuca, Presedinte